Mulligan therapie

Home/Fysiotherapie/Mulligan therapie

Mulligan therapie 

Brian Mulligan is een erkent fysio- en manueel therapeut uit Nieuw Zeeland. Het Mulligan Concept is ontstaan in de jaren ’90 met als doel het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat.

Mulligan’s behandelmethode onderscheid zich op twee belangrijke punten in belangrijke mate van veer andere behandelconcepten. Zijn technieken kunnen, indien geïndiceerd, pijnvrij worden toegepast en de patiënt heeft tijdens uitvoeren van de technieken een duidelijke actieve rol. De behandelend therapeut corrigeert passief de juiste (oorspronkelijke) pijnvrije uitgangspositie in een gewricht waarbij de patient de eerder pijnlijke of beperkte beweging actief uitvoert.

Door het pijnvrij herhalen van de probleembeweging wordt volgens Mulligan de ‘memory function’ ofwel het pijnvrije besturingsprogramma vanuit de hersenen opnieuw geactiveerd. Hierbij zijn huiswerk oefeningen dan ook een belangrijk onderdeel. Klachten vanuit de wervelkolom, bijvoorbeeld nek en rugklachten, maar ook alle andere gewrichten zoals bijvoorbeeld schouder en knie klachten, kunnen met deze methode behandeld worden.