Bekkenproblematiek

Home/Fysiotherapie/Bekkenproblematiek

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten met problemen zoals:

– ongewild verlies van urine en /of ontlasting;
– niet te onderdukken aandrang om te plassen en/ of te ontlasten;
– moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
– verzakking van blaas, baarmoeder of darmen;
– pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
– bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
– fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in de onderbuik.

Bekkenbodemproblemen is het dysfunctioneren van de bekkenbodemmusculatuur.
Dysfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort’. Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook. De fysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van en omgaan met deze verhoogde spierspanning. Er zal aandacht worden besteedt aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen zonder onnodige spierspanning of persgedrag.

Bekkenpijn
Veel vouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond het bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan.

Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven de klachten langdurig bestaan. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken onder invloed van hormonen,waardoor het bekken minder stevig wordt. Dit is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel die bij iedere zwangere optreedt! In sommige gevallen veroorzaakt deze instabiliteits klachten. Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van bekkenpijnklachten. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook. De fysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van en omgaan met deze verhoogde spierspanning. Er zal aandacht worden besteedt aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen zonder onnodige spierspanning of persgedrag.